Szubjektív fotós magazin – A Photography News Digest

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Fényerő Blog - The Lumen Blog

1956 fotói Bécsben

2017. január 26. - Fényerő Fotóblog

Még a hét végéig, vasárnapig látogatható az a fotókiállítás, amelyet a Westlicht Fotómúzeum rendezett az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából.

A tárlat a korabeli nemzetközi sajtó Budapestre érkező fotóriportereinek szemszögéből mutatja be a történéseket, vintage levonatok és korabeli magazinpéldányok segítségével, mint a Life vagy a Paris Match. Olyan nagy nevek fotóival találkozhatunk, mint Dominique Berretty, Hannes Betzler, Mario De Biasi, René Burri, Anders Engman, Rolf Gillhausen, Ernst Haas, David Hurn, Lisa Larsen, Russ Melcher, Lutz Weitz, Jean-Pierre Pedrazzini, aki Budapesten szerzett sebesülésébe halt bele, és nem utolsósorban az osztrákok élő Magnum-legendája, a 94 éves Erich Lessing, akivel rövid videóinterjút is készített a kiállításhoz a Westlicht alapító-igazgatója, Peter Coeln.

1956 nem csak a magyarok, hanem az osztrákok kollektív emlékezetébe is beírta magát. Addig példátlan méretű menekülthullám indult meg Nyugat felé – néhány hét alatt mintegy 180 ezer magyar lépte át az osztrák határt – , és az osztrákok segítőkészen fogadták a magyar menekülteket. Erre is utalnak a kurátorok azzal, hogy a Westlicht tárlatán az 1956-os  képek mellett korunk menekülthullámát 2015-ben az osztrák-magyar határon megörökítő képekből is válogatást mutatnak be. Hannes Betzler, Bielik István, Déri Miklós, Hölvényi Kristóf, Kummer János, Massimo Vitali és Florian Rainer színes fotói nagy méretű nagyításokban láthatók a vintage fekete-fehér levonatok mellett.

A kiállítás október 20-án nyílt meg, eredetileg egy hónaposra tervezték, de a nagy sikerre való tekintettel a Westlicht őszi fotóaukciója után ismét berendezték a galéria termeiben és most január 29-ig látható az anyag.

A galéria a szokványos múzeumi látogatási időktől némileg eltérő nyitva tartással működik, érdemes előzőleg tájékozódni a honlapon.

 

 

süti beállítások módosítása