Szubjektív fotós magazin – A Photography News Digest

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Circulation(s) Festival - Fiatal európai fotósok bemutatkozása Párizsban

2017. február 13. - Fényerő Fotóblog

Fiatal európai fotósoknak ad lehetőséget a bemutatkozásra, és egyben műhelymunkára a 2011 óta minden évben megrendezett Circulation(s) Festival Párizsban. A fesztiválon bemutatott számos fotós közül a zsűri minden évben külön is kiemeli a legjobbakat. Idén 800 jelentkező közül választották ki 25 fotós munkáit, amelyeket a Centquatre-Paris kulturális központban, a Dare de l’Est pályaudvar előtt és más helyszíneken állítanak ki március 5-ig. 

A gyerekházasságokra hívja fel a figyelmet az 1986-os születésű olasz fotós, Ludovica Bastianini In Your Place című fotósorozata. Az ENSZ adatai szerint a világon évente 13,5 millió 18 év alatti lányt kényszerítenek arra, hogy házasságot kössenek náluk sokkal idősebb férfiakkal. Ludovica Bastianini azt a kérdést tette fel: Mit érezhet egy anya, aki 8, 9, 10 vagy 12 éves kislányát az esküvőre öltözteti? Fotóihoz európai divatmagazinokból vett, gyerekmodelleket ábrázoló képeket használt fel. A készen talált fotókat saját édesanyjának régi csipkéivel „öltöztette fel“, a menyasszonyi ruhák asszociációját előhívva. A szomorú jelenség, amelyről az átlagos európai többnyire csak az újságokban olvas, ezzel a gesztussal közelivé és átérezhetővé válik.

http://www.ludovicabastianini.com/inyourplace.php

 

Hogyan tud megbirkózni az  ugrásszerű fejlődéssel egy város, hogyan tudja összeegyeztetni egymással a múltat és a jelent? A lengyel-francia Tim Franco Metamorpolis című sorozata a kínai Csungkingba (Chongqing) kalauzol minket, ahol a futurisztikus, égbe nyúló felhőkarcolók szomszédságában földművesek végzik munkájukat hagyományos eszközökkel és ahol gigantikus autópálya-felüljárók kígyóznak régi lakónegyedek felett. Hogy a Jangce folyó mellett fekvő városba a Három szurdok-gát építése miatt lebontott települések lakosságát be tudja fogadni, rövid idő alatt óriási fejlesztéseket hajtottak végre a városban.

 

http://www.timfranco.com

 

Az Iszlám Állam terrorszervezet ellen fegyverrel harcoló szíriai és észak-iraki kurd nők sorsát követte fényképezőgépével Sonja Hamad Jin-Jiyan-Azadi (Nők, élet, szabadság) című sorozata számára. Az Iszlám Állam szélsőségeseinek ideológiája szerint aki nő keze által hal meg, az nem juthat be a Paradicsomba. A Hamad fotóin megörökített nők nem cask a hazájukért, de egy olyan világkép ellen is harcolnak, amelyben a nőknek szinte semmilyen joguk sincsen. Hamad 1986-ben született Damaszkuszban kurd jazidi szülők gyermekeként. Hároméves korában családjával Németországba költözött. A Berlinben fényképészet szakon diplomát szerző Hamad munkáinak egyik fő motívuma az identitás keresése.

http://www.sonjahamad.com

 

Circulation(s) Festival

Festival de la jeune photographie européenne

2017. január 21 - március 5.

http://www.festival-circulations.com/en 

süti beállítások módosítása