Szubjektív fotós magazin – A Photography News Digest

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Képriport egy elnökválasztás margójára

Patrick Zachmann: Helyi identitások Franciaországban

2017. április 27. - Fényerő Fotóblog

Miközben Franciaország sokak szerint sorsdöntő választásra készül, Patrick Zachmann francia fotográfus a Magnum számára készített sorozatában arra tesz kísérletet, hogy az önszerveződő egyesületek világán keresztül ragadja meg a francia identitás egy számára fontos szeletét. 

nn11494488-teaser-xxl.jpg

A Michel Serfaty rabbi vezette Judeo-Muzulmán Barátság Franciaországi Társasága, Montreuil (Párizs), 2016. szeptember © Patrick Zachmann | Magnum Photos

“Az én Franciaországomat akartam fotózni, azt az országot, amelyet látni akarok, a méltányosság és a szolidaritás Franciaországát. Egy országot, ahol az egyén a csoport, a közösség, egy eszme szolgálatába állítja magát. Egy idealista, nem csak a profitért dolgozó országot. Ez az, amit meg akartam ragadni a képeimmel” - nyilatkozta a fotós a Magnumnak. 

Megközelítése bevallottan nem előzetes agenda nélküli: legyenek azok szarvasgomba-gyűjtők, munkanélkülieket segítők vagy a zsidók és muzulmánok közötti megértést segítő egyesületek, Zachmann számára ezek a kis társadalmi mikrokozmoszok egyet jelentenek az igazi francia lelkülettel. Ez azonban nem azonos azzal a nemzet-képpel, amit a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front tűz zászlajára. "Nem szabad, hogy a nemzeti identitást monopolizálja a szélsőjobboldal" - véli Zachmann.

"Mindenekelőtt egy olyan ország pozitív oldalát akartam megmutatni, ahol manapság többet beszélnek a nyomasztó vagy a rossz dolgokról, mint azokról, amelyek reményt adnak."

Az 1955-ben született Zachmann riportjaiban a kulturális identitások, a közösségi emlékezet és a beilleszkedés kérdéseivel foglalkozik, és általában évekig dolgozik egy-egy témán. Ez az érdeklődése vezette korábban Hong Kongba és Kínába, valamint a dél-olaszországi maffiák világába és adott indíttatást számára a franciaországi bevándorló közösségek gyökereinek bemutatásához is.

A francia identitásokról szóló, itt bemutatott sorozata a Magnum 2016-ban indított, az elnökválasztásra készülő Franciaország politikai, társadalmi és kulturális feltérképezését célul kitűző programja keretében készült.

"Mindenekelőtt egy olyan ország pozitív oldalát akartam megmutatni, ahol manapság többet beszélnek a nyomasztó vagy a rossz dolgokról, mint azokról, amelyek reményt adnak. Ennek illusztrálására az egyesületek kétféle fajtáját vizsgáltam meg: azokat, amelyek valamilyen hagyományt őriznek, illetve azokat, amelyek tipikusan városiak és valamely politikai cél motiválja őket".

https://www.magnumphotos.com/newsroom/society/patrick-zachmann-local-identity-in-france/

 

 

süti beállítások módosítása