Szubjektív fotós magazin – A Photography News Digest

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Nagyágyúk a Nagymező utcában

2017. július 02. - Fényerő Fotóblog

A XX. századi fotótörténet két nagy alakjának képeiből látható válogatás egyszerre Budapesten a Nagymező utcában.

Két kiállítást is láthatunk az 1928-ban született Elliott Erwitt fotóiból. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a világhírű fotós teljes életművéből mutat be egy széles merítést, míg a Mai Manó Házban Erwitt 1964-es Magyarországi útjának felvételeiből látható válogatás. A Capa Központ másik kiállítása a legendás magyar származású fotóriporter, az intézmény névadója, Robert Capa felvételeiből szemezget.

"Bárhol találhatunk képeket. Csak észre kell venni a dolgokat és rendszerezni őket" - Elliott Erwitt

A Capa Központ kiállítása az 1950-es évektől egészen a 2000-es évekig öleli fel Erwitt munkásságát. A tematikus blokkokba rendezett anyag jól bemutatja az Erwitt képeit jellemző humort (nem ritkán iróniát), az azokban megjelenő hétköznapi költészetet vagy éppen melankóliát. 

 

A képi humor visszatérő eleme Erwitt fotóinak, legyen az absztrakt formai képzettársítás, szekvenciális jelenetekből álló képsorozat, vagy csak az emberi viselkedés alapos megfigyelése.

A vele kapcsolatban leggyakrabban emlegetett tényező is a humor, ez azonban merül ki nem puszta viccelődésben: az irónián is a humanizmus, az emberszeretet csillan át.

„A (fotózás) annak – remélhetőleg prekoncepciók nélküli - visszaadásáról szól, amit látunk. Bárhol találhatunk képeket. Csak észre kell venni a dolgokat és rendszerezni őket. Figyelni kell arra, ami körülöttünk történik és szükséges, hogy érdekeljen minket az emberiség és az emberi komédia” – vallja Erwitt, aki ugyanannak a Magnum fotóügynökségnek a tagja, amelynek alapítói közé tartozott Robert Capa.

A Capa Központban bemutatott anyag olyan klasszikus képek mellett, mint Erwitt kutyás fotói, a tengerpartokon és múzeumokban elkapott pillanatképei, vagy a Hruscsov és Nixon beszélgetését megörökítő, egy moszkvai lakáskiállításon elkapott „Kitchen Debate” (Konyhai vita), ritkán látott színes felvételeket is tartalmaz. Ilyen például a Kallódó emberek (The Misfits) című 1961-es, Marilyn Monroe és Clark Gable főszereplésével forgatott film forgatásán készült standfotók egy színes változata, a Robert Kennedyről az Ovális Irodában vagy a közelmúltból a Barack és Michelle Obamáról egy beiktatási bálon készített fotó.

Erwitt 1964-es magyarországi útjának felvételeiből látható válogatás a Mai Manó Házban. Ezeknek a képeknek a nagy részét Magyarországon még nem látta a közönség. Erwitt fotózott Budapesten és vidéken, falvakban és a Gerbeaud (akkor Vörösmarty Cukrászda) teraszán. A politikai helyzetet és a szocializmus hétköznapjait fotózva ugyanaz a humanisztikus érdeklődés és humor vezérelte, mint a világ minden táján, ahová eljutott. Az épülő lakótelepeket és az archaikus vidéki kultúra maradványait egy külső szemlélő szemüvegén át nézve egy kor széles látókörű, objektív lenyomatát láthatjuk.

Az Erwitt-anyag mellett Robert Capa fotóiból láthatunk egy kisebb válogatást a Capa Központban. A kurátorok itt is, akárcsak a magyarországi Erwitt-anyagnál, arra törekedtek, hogy az életmű egy eddig kevésbé ismert szeletét mutassák meg. A mintegy félszáz fotó között 18 olyan is látható a Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött Master's Setből, amelyeket eddig itthon nem mutattak be. Robert Capa (aki 1913-ban Budapesten, Friedmann Endre néven született) bejárta korának hadszíntereit. A drámai hadszíntéri és politikai események mellett a mostani budapesti válogatásba néhány olyan kép is bekerült, amelyek a béke pillanatait örökítik meg, mint például az 1939-es Tour de France-on készült riport egy-két felvétele.

 

Elliott Erwitt: Retrospektív. Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2017.június 15- szeptember 10.

Elliott Erwitt Magyarországon. Mai Manó Ház - Magyar Fotográfusok Háza
2017. június 15. - szeptember 10.

Robert Capa, a tudósító. Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2017. június 27 - december 31.

süti beállítások módosítása