Szubjektív fotós magazin – A Photography News Digest

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Fényerő Blog - The Lumen Blog

A lipcsei "Capa-ház" megmentése

2016. július 12. - Fényerő Fotóblog

Civil kezdeményezés mentette meg a lebontástól a lipcsei "Capa-házat", azt az épületet, amelyben az előrenyomuló amerikai hadsereget kísérő Robert Capa az európai harcok utolsó napjaiban egyik drámai erejű fotóját készítette egy halott amerikai katonáról. Az épületben nemrég emlékkiállítás nyílt a világhírű fotóriporter fotóiból és más dokumentumokból.  

1945. április 18-án a nyugat felől előrenyomuló amerikai gyalogság két katonája, Raymond J. Bowman és Clarence Ridgeway a lipcsei Jahnallee 61-es számú ház második emeleti erkélyén vett fel lőállást, hogy a Zeppelin-hídon áthaladó egységeket fedezze. Egyiküket, Bowmant halálos találat éri. A kép, amelyet Capa a fegyvere mellett fekvő, halott Bowmanról közvetlenül azután készített, hogy a katonát eltalálta egy német mesterlövész golyója, "A háború utolsó áldozata" (The last man to die) címmel jelent meg a LIFE magazinban és ezzel a címmel vonult be a fotótörténelembe.

A fotó helyszíneként szolgáló épület, amelyet a városban  a "Capa-ház" néven ismernek, az 1990-es évek vége óta üresen állt és nagyon rossz állapotba került. 2011-ben bontási engedélyt adtak ki rá, ám egy civil kezdeményezésnek köszönhetően megmenekült, sőt,  a földszinten helyiségeket bérlő kávézó egyik oldalsó termében  a napokban emlékkiállítás nyílt, amelyen egyebek között Capa 15, Lipcsében készült fotója látható a New York-i International Center for Photography jóvoltából - köztük az is, amely csak néhány másodperccel a földön fekvő Bowmant ábrázoló kép előtt készült az erkélyen, és amelyen  még együtt látható a két katona, Bowman és Ridgeway. Szerepel továbbá egy videó, amelyen Bowman egy másik bajtársa, Lehman Riggs emlékezik vissza a lipcsei harcokra. A kiállítás megnyitójára Lipcsébe utazott az idén 96 éves Clarence Ridgeway is. Az eseményekre mostantól a házon elhelyezett emléktábla és az épülettel szemközt húzódó utca is emlékeztet, amelyet a Bowmanstrasse névre kereszteltek át.

Az MDR német közszolgálati rádió tudósítása a kiállításról itt hallgatható meg: http://www.mdr.de/kultur/capa-haus-fertig-saniert-ausstellung-strassenumbenennung-100.html

Beszélgetés Lehman Riggs-szel egy 2012-es lipcsei megemlékezés alkalmával:

 

 

süti beállítások módosítása