Szubjektív fotós magazin – A Photography News Digest

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Robert Capa – A háború és béke képei

2016. július 22. - Fényerő Fotóblog

Egy kevés feltűnést keltő, de a fotóművészet és riportfotózás rajongói számára kötelező kiállítás tekinthető meg a Mai Manó Házban július 19. és szeptember 18. között.

A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe tartozó 48 korabeli nagyítást, valamint a legendás magyar származású fotóriporter életművéből az 1990-es évek elején New York-ban összeállított, úgynevezett Master Selectionből (vagyis Mestergyűjteményből) 16 darabot vonultat fel.

Robert Capa ott volt szinte mindenhol, ahol korának meghatározó történelmi eseményei zajlottak: a spanyol polgárháborúban, a második világháború európai frontjain, vagy az új világrend kialakulásakor Kínában, a Szovjetunióban és a Közel-Keleten. A Mai Manó Ház kiállítótereiben olyan, a 20. század történetéhez tartozó ikonikus fotográfiák mellett, mint a spanyol milicista halála vagy a normandiai partraszállás képei, az életmű kevésbé ismert darabjait is láthatjuk.  A háború drámája és a béke pillanatai egymás mellett, néha pedig egyazon képen jelennek meg.

A látottakról bővebben tájékozódni kívánó látogató hiányolhatja a részletes kísérőszöveget és szórólapokat a kiállításról, de ezek hiányáért kárpótol a második emeleti kiállítótérben vetített 50 perces dokumentumfilm (Közel Capához, rendezte: Kékesi Attila).

http://maimano.hu/kiallitasok/robert-capa-haboru-es-beke-kepei/

süti beállítások módosítása