Szubjektív fotós magazin – A Photography News Digest

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Fényerő Blog - The Lumen Blog

Az identitás jelei

Az Inge Morath-díjas Daniella Zalcman álomszerű portréi kanadai őslakosokról

2016. július 30. - Fényerő Fotóblog

 

03_soyizalcman.jpg

© Daniella Zalcman

Signs of your Identity (Identitásod jelei) című dokumentarista jellegű sorozatával Daniella Zalcman nyerte el idén az Inge Morathról elnevezett díjat. Zalcman több expozícióból, rétegesen felépített, fekete-fehér portréi olyan kanadai őslakosokat ábrázolnak, akiket állami bentlakásos iskolákba (Indian Boarding Schools) kényszerítettek gyermekkorukban, akár már 2-3 éves korukban, és ezzel nem csak családi, de kulturális közegükből is kiszakították őket. Ezeknek az iskoláknak a rendeltetése az őslakosok asszimilációja volt – a gyerekeket megbüntették, ha anyanyelvükön beszélgettek egymással, fizikailag bántalmazták őket, és néhány kirívó esetben orvosi kísérleteknek és kényszersterilizációnak vetették alá őket. Az utolsó ilyen iskola Kanadában 1996-ban zárt be, s a kanadai kormány csak 2008-ban kért bocsánatot az egykori növendékektől. Az egykori diákok között aránytalanul magas számban vannak olyanok, akik különböző poszttraumatikus szindrómákban, depresszióban szenvednek, vagy alkohol- illetve kábítószerfüggők. 

 

A többszörös expozíció eszközével készült portrék olyan egykori növendékeket ábrázolnak, akik ma is küzdenek az ezekben az intézményekben szerzett traumatikus gyermekkori élményeikkel. A fotók egyik rétegét a fekete-fehér arcképek, a másik rétegét azoknak a helyszíneknek az álomszerű tükröződése alkotja, ahol egykor ezek az iskolák álltak. „Olyan traumák visszhangjai, amelyek még akkor is megmaradnak, amikor már megkezdődött a gyógyulási folyamat“ – fogalmaz Zalcman.

Az Inge Morath díjat minden évben a nagy nevű Magnum Fotóügynökség tagjai, valamint a Magnum Alapítvány és az Inge Morath Alapítvány ítélik oda egy-egy kiemelkedően tehetséges, 30 év alatt női fotósnak. A pályázaton hosszú távú dokumentációs projektekkel lehet részt venni. Idén 30 országból 114 nevezés érkezett, közülük választotta ki a zsűri Zalcman képeit.

http://www.dan.iella.net

© Daniella Zalcman

süti beállítások módosítása